Budgetvriendelijke cadeau-ideeën die toch speciaal zijn

coin bank

We hoeven er geen geheim van te maken dat er tegenwoordig genoeg Nederlanders zijn die krap bij kas zitten. Heeft het niet te maken met de enorme inflatie van de afgelopen jaren, dan is het bijvoorbeeld wel met het verliezen van een baan of het leven op een minimum inkomen. Toch hoeft dat wat ons betreft niet te betekenen dat je geen originele en mooie cadeaus kan geven.

In deze blog zullen we je namelijk vertellen welke cadeaus voor een redelijke prijs aan te schaffen zijn én die ook nog eens erg speciaal zijn. Lees alle ideeën rustig door, laat je inspireren en kies mogelijk een welke je vandaag nog zal aanschaffen. Wees je er van bewust dat we je nergens toe willen verplichten. Als jij iets nog steeds te duur vindt of een beter idee hebt qua invulling van het cadeau, volg die gedachtegang dan.

De betekenis van een cadeau

Het geven an cadeaus gaat niet alleen om het prijskaartje. Daarentegen is de gedachte erachter vaak een stuk belangrijker. Het stelt je namelijk in staat om je genegenheid en waardering te tonen. Met een goed uitgezocht cadeau laat je zien dat je tijd en moeite hebt gestoken in het vinden van iets passends. Dat je dat uiteindelijk dan nog geen 10 euro heeft gekost, zou de ontvanger niet uit moeten maken. Tenminste, bij cadeaus voor kinderen is het natuurlijk niet eerlijk als zusjelief iets heeft gekregen van 50 euro en zoonlief maar iets van 15 euro. Maar goed, wat we willen zeggen is dat een cadeau van een minder hoog budget ook nog steeds in de smaak kan vallen.

Creatieve cadeau-ideeën onder de €20

Goed, we moeten ergens een grens trekken. In dit geval hebben we dat gedaan bij €20. Dat betekent niet dat alle ideeën duurder zijn dan dat, maar wel in die richting kunnen gaan.

Handgemaakt

Zelfgebakken lekkernijen, gepersonaliseerde kaarten, fotoalbums of zoiets als een mooi breiwerk zijn allemaal dingen die de bank niet zullen breken. Bovendien zijn dit soort cadeaus erg waardevol, vanwege het unieke karakter. Zoiets als een zelfgemaakte kaart met een handgeschreven boodschap zou niet duurder moeten.

Literaire geschenken

Voor de boekenliefhebber zijn tweedehands boeken van favoriete auteurs, poëziebundels of literaire tijdschriften geweldige keuzes die binnen het budget vallen en toch een blijvende impact hebben. Een boek lees je waarschijnlijk toch maar één keer, dus waarom zou je dan de moeite doen om er helemaal een nieuwe voor aan te schaffen. Een tweedehands boek leest er echt niet minder op, hoor.

DIY Geschenkpakket

Stel zelf geschenkpakketten samen met thema’s zoals spa-verzorging, thee- en koffieproeverijen of ambachtelijke hobby’s. Deze pakketten zijn persoonlijk en laten zien dat je de interesses van de ontvanger waardeert. Vaak betaal je minder voor zo’n pakket dan dat je ‘m kant en klaar koopt. Dat scheelt dus toch weer een hoop, zouden we zeggen.

Ervaringsgerichte cadeaus for free

Waarom zou je ergens voor betalen als dat niet eens hoeft. Lees hier over onze ervaringsgerichte cadeaus die je voor niets (of een klein beetje) kan geven.

Coupons

Maak zelfgemaakte coupons, die de ontvanger kan inleveren bij jouzelf. Deze lever je dan in voor een avondje koken, een wandeling in de natuur of een filmavond thuis. Het kost vrijwel niets, maar biedt toch een waardevolle ervaring en herinneringen.

Virtuele ervaringen

Online workshops, virtuele museumrondleidingen of zelfs digitale kooklessen kunnen geweldige cadeaus zijn die educatief en leuk zijn zonder kosten. Natuurlijk is het wel wat anders dan dat je het in real life doet, maar zolang je zorgt dat de ambiance verder goed is, moet het wel lukken. Wees je er in elk geval van bewust dat een ervaring net zo leuk kan zijn als een fysiek cadeau.

Persoonlijke betrokkenheid bij het cadeau

We kunnen met 100% zekerheid stellen dat de persoonlijke betrokkenheid bij het cadeau een van de belangrijkste dingen betreft. Ongeacht de prijs, is het toevoegen van zoiets als een persoonlijke noot een eenvoudige manier om het cadeau speciaal te maken. Bovendien draagt het eraan bij als je ervoor kiest een ’tijdloos’ cadeau te geven. Daarmee bedoelen we dat het cadeau voor een langere tijd blijft bestaan. Denk aan een plant die groeit of een armbandje wat de komende jaren om de pols van de ontvanger kan blijven zitten.

Om het nog wat op te ‘spicen’, kan je ervoor kiezen creatieve verpakkingsmaterialen zoals gerecyclede kranten, stoffen linten of zelfgemaakte decoraties. Het cadeau krijgt extra charme en je zit er vrijwel direct gebakken bij, naar onze mening.

Conclusie

Het geven van budgetvriendelijke cadeaus die toch speciaal zijn, vereist creativiteit, aandacht en een dosis persoonlijke betrokkenheid. Door te focussen op de gedachte achter het geschenk en niet op de prijs, kun je een blijvende indruk maken op je dierbaren. Misschien krijg je er ook wel een heel mooi cadeau voor terug op jouw verjaardag. Dat is je toch ook al wel genoeg waard? Tenminste, zo zouden wij er op een gegeven moment maar in staan.

Ook interessant