De verfijndste Franse delicatessen

person slicing meat

Kiek, in Nederland hebb’n we machtig meuie stampotten enzo, maar wat eten ze in Frankrijk eigenlijk? Wat is nou een typisch verfijnde smaak waar de Fransen zelf ontzettend trots op zijn? Eten ze de hele dag croissants? Wie heeft bedacht om escargot op het menu te zetten? En wat moet je met al die baguette?

Genoeg met al die vragen, in deze blog zullen we je van alles vertellen over Franse delicatessen. We doen onderzoek naar de Franse lekkernijen, hoe dat verschilt van onze lekkernijen en wat nog echt ‘uniek’ aan Frankrijk is. Kortom, we nemen je mee van ambachtelijke kazen tot aan decadente gebakjes op deze reis door het rijke en diverse gastronomische landschap van Frankrijk.

Populaire gerechten en etenswaren

Al tijdenlang zijn bepaalde gerechten en etenswaren voor de Fransen kenmerkend. Denk bijvoorbeeld al aan die croissants uit de inleiding, typisch Frans. En geloof ons, in Frankrijk smaken de croissants écht anders dan de petit croissant die je bij de Appie haalt. Maar goed, beïnvloed door regionale specialiteiten en historische invloeden, zijn de Franse delicatessen ontwikkeld tot een symbool van culinaire excellentie. We zetten een aantal populaire producten voor je op een rij:

#1 Kazen en vlees

Nederland kan er qua kaas wat van, maar Frankrijk net zo goed. Frankrijk staat namelijk bekend om zijn uitgebreide assortiment kazen, variërend van romige brie tot pittige Roquefort. In elke regio zal je weer een andere ‘kaasspecialiteit’ vinden. Goed om te weten is dat deze kazen absoluut niet hetzelfde smaken als de kaas hoe we die in Nederland kennen. Je pond jong belegen zal je dus echt van huis mee moeten nemen, mocht je daar veel waarde aan hechten. Qua vlees kan je in Frankrijk de lekkerste droge worsten vinden. Deze blijven over het algemeen wel een tijdje goed, dus we zouden zeggen: meenemen die handel.

#2 Charcuterie

Geen ervaring met Franse delicatessen is compleet zonder te genieten van een selectie van (geconserveerd) varkensvlees, zoals hartige saucisson en aromatische paté. Charcuterie vertegenwoordigt de kunst van het behouden en versterken van de smaken van vlees door eeuwenoude technieken. Zo kent elke streek ook weer een andere specialiteit in de charcuterie. Denk aan paté in de Franse Ardennen en myrtilles uit de Provence.

#3 Gebakjes

Voor lekkere gebakjes moet je naar Frankrijk gaan. Macarons, een éclair, tarte tartin, Paris brest en cannelé bordelais… We kunnen de lijst nóg langer maken, maar zullen je al die tekst besparen. In ieder geval zijn de gebakjes een teken van voortreffelijk vakmanschap en zal je achteroverslaan van de ongeëvenaarde smaak.

#4 Condiment

Een condi-wat? Precies, een condiment. Het betreft een toegevoegd voedingsmiddel dat wordt gebruikt om de smaak van gerechten te verbeteren. Voorbeelden van consumenten zijn sauzen, van allerlei kruiden, dressings, mosterd en ketchup. Over die mosterd gesproken, ook die smaakt absoluut niet hetzelfde als de mosterd uit de Nederlandse supermarkt. Althans, echte Franse mosterd is Dijon-mosterd en dat kan je wel degelijk in Nederland kopen. Echter komt het oorspronkelijk dus daar vandaan. Andere Franse condimenten zijn het fluweelzachte foie gras en de geurige truffelolie.

#5 Brood

Une baguette, s’il vous plaît! Och, je hoeft de dichtstbijzijnde bakker maar in te lopen en je neus vult zich met de heerlijke geur van verse stokbroden, croissants, pain au chocolat of een pain de seigle… Hmm, wat maken die Fransen toch lekker brood. Wederom niet zoals wij het product in Nederland kennen, maar nog steeds om op te smikkelen. Een lekker stokbroodje in combinatie met een heerlijke dot camembert, wij weten wel wat lekker eten is!

#6 Hoofdmaaltijden en drank

En dan heb je ook nog een hele categorie aan maaltijden die je als ’typisch Frans’ kan beschouwen. Lees:
Boeuf Bourgignon: een stoofpot met groenten en rode wijn
Coq au vin: wederom gestoofd, maar dit keer een schotel van kip in rode wijn, aangevuld met champignons en spekjes
Ratatouille: eigenlijk een schotel met van allerlei groenten bij elkaar, waaronder courgette, aubergine, paprika en tomaten
Quice Lorainne: een quiche met ei, spek en Gruyère kaas
Escargot: slakken
En als je dan bent voorzien van een lekker maaltje, dan ben je wellicht ook wel nieuwsgierig naar van allerlei drankjes. We kunnen je verblijden met goed nieuws, want daar kunnen de fransen ook wat van. Zo hebben ze meerdere bekende dranken die zijn benoemd naar een bepaalde streek. Denk aan champagne uit de Champagne streek, chardonnay uit Bourgogne en sauvignon blanc uit vermoedelijk Loire of Bordeaux. Dat zijn de bekendste, maar daarnaast is er ook nog veel anders waar je van kan genieten.

Authenticiteit

Aan de basis van Franse delicatessen ligt een toewijding aan authenticiteit en kwaliteit. Van het vinden van de beste ingrediënten tot het toepassen van traditionele productiemethoden, Franse ambachtslieden handhaven strenge normen om ongeëvenaarde smaak en vakmanschap te garanderen.

Eigenlijk vind je de meeste delicatessen al in de supermarkt, maar als je het echt goed wil doen, dan moet je misschien denken aan de volgende plekken:

  • Lokale markt: dompel je onder in de levendige sfeer van lokale markten, waar je een overvloed aan Franse delicatessen kunt ontdekken. Van gedroogde worst tot een scala aan continenten: je vindt het er allemaal.
  • Speciaalzaken: of je nu op zoek bent naar zeldzame kazen of gastronomische charcuterie, deze etablissementen bieden een schatkamer aan culinaire geneugten.
  • Online: bevindt je jezelf nou niet in de gelegenheid om naar Frankrijk (op vakantie) te gaan, dan kan je altijd nog kijken naar het online aanbod dat er wordt aangeboden. Met slechts een paar klikken heb je een hele winkelmand vol aan delicatessen. Vergeet niet om even te checken of het wel authentiek is!

Als je dan alles in huis hebt, try to channel your inner chefkok. Experimenteer met het maken van je eigen kaasplankje tot het maken van een ratatouille. You got this!

Conclusie

Met zijn rijke geschiedenis, diverse aanbod en toewijding aan kwaliteit blijven Franse lekkernijen foodliefhebbers over de hele wereld boeien en inspireren. Als je de kans krijgt, raden we erg aan om eens lekker op foodtour door Frankrijk te gaan. Drink een glas champagne in Champagne en struin de lokale markten in de Provence af om te zoeken naar de lekkerste gedroogde worst! We wensen je alvast veel plezier en zouden zeggen: eet smakelijk!

Ook interessant