Hoeveel gram is een eetlepel?

Wellicht heb je even geen weegschaal bij de hand en vraag je je af of je het misschien ook met een eetlepel kan afwegen. In principe is het antwoord daarop ja, al is er geen ‘standaard’ maat die je daarvoor kan gebruiken.

Het heeft alles te maken met het feit dat een kilo veren lang niet dezelfde inhoud inneemt als een kilo lood. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook op kleinere schaal. Een lepel rijst heeft niet hetzelfde gewicht als een lepel honing, om maar een voorbeeld te nomen. Hoeveel gram een eetlepel kan omvatten, welke producten bij welke gewichten horen en nog meer relevante informatie, lees je in deze blog.

Grammen per product

Bij deze een mooi overzicht van de grammen per product. Let op! Het betreft allemaal ‘ongeveer’ gewichten. De

  • Water: ongeveer 15 gram per eetlepel
  • Olie: ongeveer 10 gram per eetlepel
  • Suiker: ongeveer 12 gram per eetlepel
  • Bloem: ongeveer 7 gram per eetlepen
  • Zout: ongeveer 15 gram per eetlepel
  • Boter: ongeveer 14 gram per eetlepel
  • Verse gehakte kruiden: ongeveer 3 gram per eetlepel

Het betreft afgestreken eetlepels. Dat is een belangrijk detail, omdat er talloze verschillende lepels zijn. Pak je (per ongeluk) de verkeerde, dan zit je al mis. En dat kan nog wel redelijk snel, omdat er zó veel verschillende type lepels zijn…

Houd er daarnaast rekening mee dat deze waarden bij benadering zijn en kunnen variëren op basis van factoren zoals de samenstelling en temperatuur van het ingrediënt. Het is altijd het beste om een keukenweegschaal te gebruiken als je zeer nauwkeurige metingen nodig hebt.

Hoeveel ml is een eetlepel?

Een vraag waar je een wat meer eenduidig antwoord op kan krijgen, is hoeveel ml een eetlepel is. Hier kan je er namelijk van uitgaan dat het ligt op 15 ml. Bij een gemiddelde theelepel betreft dit 5 ml. Natuurlijk kan je hier ook niet volledig van uitgaan, maar het is wel met iets meer zekerheid te zeggen dan de specifieke gewichten zoals we die hierboven hebben beschreven.

5x manieren om te wegen zonder weegschaal

Maar oke, wegen met een lepel is dus relatief lastig. Wat is dan een andere manier waarop je kan wegen zonder weegschaal? We vertellen je 5x manieren die je eventueel zou kunnen gebruiken, ook al zouden we te alle tijden blijven aanraden om toch maar even op de fiets naar de action te springen, om daar een keukenweegschaal aan te schaffen.

#1 Referenties

Sommige voedingsmiddelen hebben een gemiddeld gewicht per volume-eenheid. Bijvoorbeeld, een gemiddelde kop bloem weegt ongeveer 125 gram. Je kunt dit als referentie gebruiken. Maar ook dat moet je maar net weten. Het zijn dingen die je wellicht wat van thuis hebt meegekregen of bijvoorbeeld bij een cursus of iets dergelijks hebt meegekregen.

#2 Maatbeker

Een maatbeker kan dienen als een handig hulpmiddel om droge ingrediënten zoals bloem, suiker of rijst af te meten. Vul de maatbeker met het ingrediënt en gebruik de maataanduidingen op de beker om de hoeveelheid af te lezen. Want ja, op veel maatbekers staan die specifieke aanduidingen.

Cups

Een specifiek soort maatbeker zijn de Amerikaanse cups. Amerikaanse cups zijn een volumemaat voor droge en vloeibare ingrediënten, waaronder bloem, melk, suiker en olie. Een standaard Amerikaanse cup komt overeen met ongeveer 240 milliliter. Het gebruik van cups is populair in de VS, maar elders wordt vaak met grammen en milliliters gewerkt voor preciezer meten. Grammen kan je er natuurlijk ook mee afmeten, maar dan moet je, net als bij de lepel, weten per ingrediënt hoeveel gram een standaard formaat cup bevat. Een Amerikaans recept van hetzelfde resultaat kan je natuurlijk ook altijd opzoeken.

#3 Schatten

Ervaring kan je helpen om ingrediënten te schatten. Als je vaak kookt, kun je leren hoeveel een bepaalde hoeveelheid ingrediënt visueel lijkt. Dit vereist wel oefening en is minder nauwkeurig dan wegen. Je weet bijvoorbeeld dat een heel pakket spaghetti 500 gram bevat en dat je 75 gram per persoon nodig hebt. Ongeveer iets meer dan de helft van het pak zal goed zijn voor drie mensen. Gaat het om grote eters, gebruik dan liever iets te veel dan te weinig.

#4 Proef en pas aan

In sommige gevallen, zoals bij kruiden en specerijen, kun je de smaak aanpassen door toe te voegen en te proeven totdat het gerecht naar wens smaakt. Je begrijpt zelf wel dat dat niet kan bij een marinade die je op rauwe kip het gesmeerd. Echter, bij koekjesbeslag zal het wat minder kwaad kunnen.

#5 Je eigen lichaam

Een beetje in het straatje van het maken van referenties: gebruik je eigen lichaam. Een snufje zout is hetzelfde als wat zout op pakken met je vingers. Een handje vol noten staat ongeveer gelijk aan 25 gram. Een portiegrootte blauwe bessen staat gelijk aan 80 gram en een kommetje van twee handen samen. Het zijn allemaal dingen die erg voor de hand liggen en in keukens vaker worden gebruikt dan je misschien denkt.

Zoals we al aan het begin van het artikel vermeldden: als je denkt dat dit het allemaal niet gaat worden, schaf dan gewoon een keukenweegschaal aan. Zouden wij ook doen. Een tamelijk simpele en goedkope weegschaal schaf je al voor een paar euro aan. Al die moeite die je anders zou moeten doen, zijn absoluut veel meer waard dan die paar euro. Houd je dus niet tegen! En oh ja, wat die grammen per eetlepel betreft, doe er je voordeel mee in noodsituaties.

Ook interessant

Reizen naar Barcelona

Barcelona, de bruisende hoofdstad van Catalonië, staat bekend om zijn prachtige architectuur, heerlijke eten en zonnige