Net getrouwd? Zo kan je jouw bruidsboeket bewaren

a bouquet of flowers on a car

Van harte gefeliciteerd, tortelduifjes! Jullie hebben elkaar het ja-woord gegeven en zijn nu heerlijk aan het genieten van je wittebroodsweken. Waarschijnlijk zitten jullie met je hoofd nog steeds in de wolken, maar hebben jullie al bedacht wat jullie met het bruidsboeket gaan doen?

Laten jullie deze verdorren om ‘m vervolgens op de GFT-stapel te laten belanden? Of zijn jullie er toch nieuwsgierig naar om hem te vereeuwigen? In dat laatste geval ben je hier aan het juiste adres, want wij zullen je tips geven om je bruidsboeket te bewaren. In principe zijn de mogelijkheden eindeloos, dus laat je vooral inspireren door wat we je daarover te vertellen hebben.

De inleiding tot het bewaren

Voordat je een manier uitkiest om je bruidsboeket eeuwig te maken, is het belangrijk dat je nog over een aantal vragen nadenkt. Wil je bijvoorbeeld je hele boeket behouden of kies je voor een een aantal bloemen? Waar en hoe wil je het boeket bewaren, denk je bijvoorbeeld aan een glazen lijstje of iets buiten het zicht? Verder geldt: hoe langer je wacht, hoe, over het algemeen, minder mooi het resultaat wordt. Dat is met name met het indrogen het geval.

Verschillende methoden om je bruidsboeket te bewaren

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om je bruidsboeket te bewaren, elk met zijn eigen unieke voordelen. Eén van de meest populaire methodes is de droogmethode, waar we deze lijst dan ook mee beginnen.

#1 Droogmethode

De droogmethode is een van de meest traditionele manieren om je bruidsboeket te bewaren. Dit is een eenvoudige techniek waarbij het boeket ondersteboven wordt opgehangen op een donkere, droge en geventileerde plaats. Na verloop van tijd zal het vocht in de bloemen verdampen, waardoor ze natuurlijk drogen en hun vorm behouden.

Het beste is om dit te laten doen door een professional. Zij drogen alle bloemen bijvoorbeeld bloem voor bloem en hebben ook kennis van welke bloem op welke manier moet worden gedroogd. Bovendien kunnen zij het zo voor elkaar krijgen dat je het boeket in de originele schikking weer terugkrijgt. Het kost je wat, maar dan heb je ook wat, denken wij dan altijd. Het kan trouwens ook zijn dat ze bloemen drogen met het zogeheten silicagel, een poreus materiaal dat vocht absorbeert

#2 Potpourri

Een potpourri is een mengsel van gedroogde bloemblaadjes, kruiden, specerijen en soms ook stukjes gedroogd fruit. Het wordt vaak gebruikt als luchtverfrisser of decoratief element in huis.

In het geval van een bruidsboeket heb je dus alleen de bloemblaadjes en het decoratieve element. Zie het als een variant op het standaard droogboeket, zoals we bij optie één hebben besproken. Het voordeel van deze werkwijze ten opzichte van de andere, is dat het een veel minder ‘in your face’ project is. Je kan het subtiel in je interieur wegwerken, in plaats er altijd zo prominent een boeket in je interieur aanwezig is.

#3 Schilderij

Heb je een talent in schilderen (of ken je een getalenteerde schilder)? Laat je boeket dan in een schilderij vastleggen. Het is, naast een foto, het enige beeld waarop het boeket voor eeuwig en altijd hetzelfde blijft, zoals het op die dag ook was. Anderzijds zou je een kunstenaar ook de vrije loop kunnen laten en met de kennis van het boeket een eigen interpretatie laten schilderen. Verder is het handig om te bedenken dat er talloze soorten verf bestaan, dus denk daar ook alvast over na. Waterverf is bijvoorbeeld echt wel wat anders dan acryl, om maar een voorbeeld te noemen.

#4 Een levendige film

De kwaliteit van video’s is tegenwoordig fantastisch goed. Daarom zou je kunnen overwegen om je bruidsboeket in detail op bewegend beeld te laten vereeuwigen. Je kan vragen om een zoom in op bepaalde bloemen, op kleine en verstopte elementen waar alleen jij en je partner iets van weten en een levendig beeld van dat je je bruidsboeket voor het eerst in handen neemt. Vooral voor de generaties na jou is het super leuk dat ze het boeket van hun moeder/ oma (of vader/ opa) in je handen zien. Aangezien zij er zelf waarschijnlijk niet bij zijn geweest, natuurlijk.

#4 Presse-papier van epoxyhars

Een persoonlijk en uniek aandenken aan je bruiloft is een presse-papier van epoxyhars, gegoten met de bloemen uit je bruidsboeket. Dit bijzondere stuk vangt de schoonheid en betekenis van je bloemen in een duurzaam en tastbaar kunstwerk. Elke keer dat je naar deze presse-papier kijkt, herinner je je de emoties en vreugde van je speciale dag. Het is een prachtige manier om je bruidsboeket te behouden en te koesteren, en het brengt een vleugje romantiek en elegantie in je interieur.

Mocht je dit zelf willen proberen, omdat het niet iets alledaags is en niet iedereen dit kan, probeer het dan eerst uit met andere boeketten of slechts een paar bloemen uit je boeket. Is het mooi, dan zouden we er lekker mee doorgaan. Is het toch niet heel mooi, ga dan voor enkele van de andere opties.

FAQ

We sluiten de blog af met een aantal antwoorden op veelgestelde vragen. We wensen je in elk geval veel succes met de keuze voor een bepaalde methode en hopen dat je tot in de eeuwigheid kan worden herinnert aan die prachtige dag.

Kan ik mijn bruidsboeket zelf drogen?

Ja, met de juiste technieken en materialen is het mogelijk om je bruidsboeket zelf te drogen. In principe duurt het enkele dagen tot weken voordat alle bloemen zijn uitgedroogd. Pas wel goed op, want droge bloemen zijn erg broos en kwetsbaar. Om die laatste reden zouden we het dan ook door een professional laten doen?

Zijn er ook mensen die hun trouwboeket helemaal niet bewaren?

Ja, er zijn zeker mensen die ervoor kiezen om hun trouwboeket helemaal niet te bewaren. Sommigen vinden het idee van het behouden van bloemen niet belangrijk of hebben geen speciale band met het boeket. Ze kunnen ervoor kiezen om het boeket weg te geven aan gasten, het te laten liggen op de trouwlocatie of het simpelweg weg te gooien na de ceremonie. Don’t be ashamed als jij er ook niet zoveel mee hebt!

Waar kan ik een professionele service inhuren om mijn bruidsboeket te bewaren?

Er zijn professionele bloemisten die gespecialiseerd zijn in het bewaren van bruidsboeketten op meerdere plekken in het land. Vraag bijvoorbeeld degene bij wie je het boeket hebt laten maken. Misschien bieden zij die service ook of kennen ze een collega die dit doet.

Ook interessant