Verse munt bewaren doe je zo!

green leaves in macro lens

Hmm… Wat kunnen wij op z’n tijd toch een heerlijk kopje verse muntthee waarderen. De frisse smaak van de munt in combinatie van het zoete van de honing… Och, maak ons liever ’s nachts niet zomaar wakker, maar hiervoor mag dat wel degelijk!

Verse munt kan je in principe in bijna alle supermarkten wel kopen. Vandaar dat het ook zo ‘bereikbaar’ is, om inderdaad een muntthee te bereiden of de munt natuurlijk te gebruiken voor in gerechten. Wat je er ook mee doet, je bent waarschijnlijk nieuwsgierig naar hoe je verse munt bewaart. Lees het antwoord op je vraag in deze blog, evenals andere handige en relevante informatie over dit groene goed.

Verschillend bewaaradvies

Er zijn in principe verschillende manieren om verse munt te bewaren, afhankelijk van hoe lang je ze wilt bewaren en hoe je ze van plan bent te gebruiken. We zullen deze wijzen voor je opsommen en erbij vertellen waar je nu eigenlijk op moet letten.

#1 Koelkast

Allereerst de koelkast. Hierin bewaar je munt als je het van plan bent relatief snel te gebruiken en er ook zeker van weet dat het op zal gaan. Zo niet, dan zouden we even aanraden om naar de vriezer optie te kijken.

 • Hoelang?
  Bewaar verse munt tot 5 dagen in de koelkast.
 • Hoe?
  Wikkel de verse munt in natte velletjes keukenpapier, onderin de koelkast.

Je kan ook voor de volgende manier kiezen, al vinden wij dat iets omslachtiger:

 • Hoelang?
  Bewaar verse munt tot 5 dagen in de koelkast.
 • Hoe?
  Zet de takjes munt in een glas met water. Dek het losjes af met een folie of een boterhamzakje. Om de dag zouden we je willen aanraden het water te verversen.

#2 Vriezer

Dus, de vriezer. Kan dat echt? Ja zeker, verse munt blaadjes zijn prima in te vriezen als je teveel munt hebt gekocht en het anytime soon niet nodig zal hebben. Volg in elk geval de volgende stappen op:

 • Hoelang?
  Bewaar verse munt tot zo’n 12 maanden in de vriezer.
 • Hoe?
  Spoel de verse munt af met koud water. Dep het droog met een keukenpapier, om kristalvorming te voorkomen. Doe de munt in een plastic zakje en leg het in de vriezer. Leg er, indien mogelijk, niks bovenop, zodat de munt niet breekt.

Een alternatieve bewaarwijze

Ja, als je de munt vers wilt houden, moet je het echt op de vriezer- of koelkastmethode laten. Echter is er nog een manier waarop je munt kan ‘bewaren’, alleen is de versheid er dan echt vanaf. Dat is namelijk: het drogen van muntblaadjes. We geven je een beknopt stappenplan:

 1. Haal de muntblaadjes van de steel.
 2. Was de muntblaadjes met koudwatervrees en dep ze goed droog.
 3. Leg de munt op een bakplaat.
 4. Verwarm de oven voor op de laagste stand (zon 80 graden).
 5. Schuif de bakplaat in de (open) oven en laat drogen voor zo’n twee uur.

Vragen? Zoek even naar een professional en stel je vraag aan hen. We kunnen je in elk geval al wel vertellen dat je de gedroogde munt in een afgesloten, luchtdicht bakje (bijvoorbeeld een weckpotje) zo’n jaar kan bewaren.

Veelgestelde vragen

Last but not least, een aantal uitgebreide antwoorden op veelgestelde vragen. Lees alles aandachtig door en laat de informatie rustig op je inzinken. Wij wensen je alvast veel succes met hetgeen je met de munt wil doen.

Wanneer is de munt niet meer goed?

Een tip die we je willen meegeven: zorg er in elk geval voor dat de muntblaadjes niet vochtig worden, omdat overtollig vocht kan leiden tot verwelking en bederf. Over bederf gesproken, wanneer is munt eigenlijk niet meer goed? Nou, verse munt is niet meer goed wanneer het verwelkt, verkleurd of zijn aroma verliest. De blaadjes worden vaak bruinig en rondom de steeltjes ontstaat een soort plakkerige substantie. We zouden het je dan afraden om nog te consumeren.

Waarom verliest verse munt zijn smaak als het niet goed bewaard wordt?

Oxidatie en vochtverlies zijn de grootste boosdoeners als het gaat om smaakverlies. Eigenlijk wil je dan ook de verse munt consumeren op de dag van aankoop, om dit soort praktijken te voorkomen. Een dagje later zal nog niet veel kwaad doen, maar goed, je snapt wat we proberen te zeggen.

Hoe verwerk je verse munt in gerechten?

Verse munt voegt een verfrissende smaak toe aan diverse gerechten. Je kunt het fijnhakken en toevoegen aan salades, salsa’s, yoghurtdips of guacamole voor een frisse twist. In drankjes zoals muntthee, limonade, smoothies of cocktails geeft het een aromatische touch. Ook kun je hele blaadjes gebruiken als garnering voor desserts, zoals ijs of fruitsalades. Voor hartige gerechten, zoals lamsvlees of couscous, kun je muntblaadjes grof hakken en door het gerecht roeren vlak voor het serveren. Experimenteer met verse munt in verschillende gerechten om te ontdekken hoe het de smaak verrijkt.

Hoe verzorg ik een muntplantje het beste?

Om een muntplantje goed te verzorgen, geef je het regelmatig water, maar vermijd je dat de grond te nat wordt, want munt houdt niet van drassige omstandigheden. Plaats de plant op een zonnige plek, maar vermijd direct zonlicht gedurende de heetste delen van de dag. Om te voorkomen dat de plant te groot wordt, kun je regelmatig de toppen snoeien. Die toppen, kan je dan weer verwerken in een gerecht of in je thee.

Ook interessant