De opmars van Nederlandse tennissers

Nederland zou je niet per definitie omschrijven als een tennisland. Ja, we kunnen wielrennen, zwemmen, voetballen en fantastisch hockeyen, maar tennis, tja, zie het als een ondergesneeuwde sport waar geen hele grote focus op ligt. Echter is Nederland hard bezig om een prominente plek in het tennis in te nemen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn er tennissers die bij de top van de wereld mee spelen.

Wie deze groep tennissers is, hoe Nederland er de aflopen tijd heeft voorgedaan en hoe de tennissport in Nederland steeds groter wordt, vertellen we je in deze blog. We zien graag dat er straks een gouden Olympische medaille mee naar huis kan worden genomen, want die hebben we nog niet, als we bepaalde bronnen moeten geloven. Lees je snel verder? Wellicht raak je geïnspireerd om zelf ook je tennisracket van zolder te halen!

Voormalig proftennissers

Vroeger, toen alles beter was (grapje), kende Nederland enkele proftennissers die zich bij de top van de wereld konden voegen. We vertellen je over een aantal van hen en misschien gaat er wel een belletje rinkelen, wat hun prestaties zijn uitzonderlijk goed geweest. Lees over:

  • Richard Krajicek
    Richard Krajicek, de Nederlander met een krachtige service en een verwoestende forehand, veroverde de harten van tennisfans over de hele wereld toen hij in 1996 de Wimbledon-titel won. Zijn indrukwekkende overwinning maakte hem een nationale held en inspireerde een generatie van Nederlandse tennissers. Het is overigens een Nederlandse tennisser van Tsjechische afkomst, maar dat maakt onze trots niet minder groot. Tegenwoordig werkt Krajicek aan de zijkant van het veld, met de grootste tennissers, zoals Roger Federer. Helaas maakte hij een tijdje terug een domper mee, toen bleek dat hij het nieuwe toptalent Carlos Alcarez had afgewezen, terwijl hij anderhalf jaar de nummer één van de wereld zou zijn.
  • Esther Vergeer
    Bij de vrouwen is Esther Vergeer is een naam die synoniem staat voor dominantie. Dominantie in het rolstoeltennis, welteverstaan. Met een ongekende reeks van 470 opeenvolgende overwinningen en 42 Grand Slam-titels, heeft Vergeer de lat voor excellentie hoog gelegd in de rolstoeltenniswereld en diende ze als een inspiratiebron voor velen. Maar liefst veertien jaar stond ze aaneengesloten als de nummer één in de rolstoeltennis aangeschreven. Een echte prestatie, dus. Overigens is ze nu dus niet meer actief.
  • Kiki Bertens
    Kiki Bertens vertegenwoordigde tot voor kort de nieuwe generatie Nederlandse tennissers. Met haar vastberadenheid, krachtige spel en indrukwekkende opmars in de wereldranglijsten heeft Bertens bewezen dat Nederland nog steeds een krachtpatser is in het mondiale tennislandschap. Helaas is ze een tijdje geleden al gestopt

Zo zie je maar weer dat ons kleine kikkerlandje wel degelijk tennissers heeft gekend die bij de top van de wereld horen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Huidige toptennissers

We gaan verder met het onderzoek naar de huidige toptennissers van Nederland. Sowieso heeft Nederland een topsport team. Hiertoe wordt alleen de top van het land bij toegelaten. Hierbij komen namen zoals Gijs Brouwers (een echte laatbloeier in de sport), maar ook Demi Schuurs, Tallon Griekspoor, Wesley Koolhof en Arantxa Rus voorbij. Jesper de Jong is een andere toevoeging aan de groep die wel degelijk enig talent in zich heeft. Hij maakte onlangs namelijk zijn Grand Slam-debuut en dat kan lang niet iedereen zeggen.

De Grand Slam verwijst, for your information, naar alle vier de belangrijkste toernooien in het seizoen: de Australian Open, de French Open, Wimbledon en de US Open. Het winnen van alle vier de toernooien is een zeldzame prestatie en wordt beschouwd als de hoogste eer die je in het tennis kan behalen. Slechts een handvol spelers in de geschiedenis van het tennis heeft deze prestatie behaald, waaronder legendarische namen zoals Rod Laver, Steffi Graf en Serena Williams.

Samen en toch alleen

Overigens is De Jong niet de enige die recentelijk meedeed aan een Grand Slam toernooi. Ook de mannen Van de Zandschulp, Gijs Brouwer en Tim van Rijthoven. Het geheim achter deze successen zou onder andere zijn dat de mannen van het Nederlandse team samen met elkaar spelen. Hoewel tennis een redelijk individualistische sport is (afgezien van het duo-tennis) helpen ze elkaar tot de top. Met andere woorden ‘Geen eilandjes, maar samen trainen’, aldus de NOS (2024).

Bij de vrouwen wordt eveneens dagelijks gewerkt aan het presteren op topniveau. Denk hierbij aan veel trainen, veel kijken naar techniek en eindeloos proberen. Eveneens wordt er veel op de gezondheid van alle sporters gelet. Zo is het namelijk een sport waar veel blessures voorbij kunnen komen. Blessures aan de armen, kuiten en enkels: al het gevaar zit in die zin in een klein hoekje. We hopen in ieder geval dat alle tennissers zich kunnen blijven ontwikkelen en hun dromen waar kunnen maken. Op naar de Zomerspelen van Parijs in 2024 en die van 2026 in Los Angeles!

Conclusie

We kunnen, concluderend aan dit artikel, stellen dat Nederland een rijke geschiedenis heeft als het gaat om talentvolle tennissers. Met een mix van uitzonderlijk talent, vastberadenheid en toewijding hebben Nederlandse spelers wereldwijd indruk gemaakt op de tenniswereld. Hun succes op de baan heeft niet alleen nationale trots gebracht, maar heeft ook bijgedragen aan het bevorderen van de populariteit van tennis in Nederland. Deze spelers dienen als inspiratiebron voor toekomstige generaties om hun dromen na te streven en het beste van zichzelf te geven op de tennisbaan. Maar ook nu zijn er top tennissers die werken aan een carrière bij de top van de wereld. We zijn benieuwd wat de toekomst hen zal brengen.

Ook interessant