Het is al lang geen geheim meer dat onze wereld wordt gedigitaliseerd. Bedrijven vragen steeds vaker of ze je een mail mogen sturen in plaats van een brief, er wordt online geshopt en mensen staan met de hele wereld in contact via hun ✨devices✨.
Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat iedereen weet en begrijpt hoe de technologieën werken, laat staan dat ze er überhaupt toegang toe hebben. Deze blog zal de betekenis van die digitale inclusie verkennen. We identificeren de uitdagingen en benadrukken de voordelen, die ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in deze samenleving.
Wat is digitale inclusie?
Digitale inclusie gaat niet alleen over het beschikbaar stellen van technologie, maar ook over het creëren van gelijke kansen voor iedereen om digitale vaardigheden te verwerven en te benutten. Het gaat om het overbruggen van de digitale kloof die kan ontstaan tussen degenen die toegang hebben tot technologie en digitale vaardigheden en degenen die dat niet hebben. Dit omvat niet alleen het bieden van fysieke toegang tot internet en digitale apparaten, maar ook het creëren van een inclusieve digitale cultuur waarin iedereen zich welkom en bekwaam voelt om deel te nemen.
Tips voor het bevorderen van digitale inclusie
Veel mensen zijn van mening dat er een soort basis moet worden gecreëerd voor alle mensen. Een basis die ervoor zorgt dat mensen in elk geval op een manier kunnen worden geprikkeld om om te gaan met technologie. Lees:
- Toegang tot internet en tv
Klinkt vrij logisch, dat je iedereen toegang wil geven tot tv en internet. Ook tv? Ja, ook tv. Op dit medium worden zoveel interessante gesprekken gevoerd over de technologische vooruitgang. Bovendien draagt bijvoorbeeld het kijken van het nieuws bij aan maatschappelijke kennis. Overigens is de toegang daartoe vrij toegankelijk, omdat er tegenwoordig talloze aanbieders van abonnementen zijn. Zij geven gebruikers voor een eerlijke prijs de toegang naar waar verlangt wordt. Internet en tv, dus. - Laagdrempelige hulp
Digitale inclusie vindt veelal plaats bij mensen die het minder breed hebben of simpelweg uit een andere generatie komen. Voor hen zou het fijn zijn dat er een centraal punt voor laagdrempelige hulp in de buurt is. Al is het alleen al iemand die helpt bij het maken van een afspraak voor de tandarts. Dát zou al heel fijn zijn. - Investeringen in het onderwijs
Dé plek om er op voorhand voor te zorgen dat er geen digitale inclusie kan plaatsvinden, is de basisschool. Wordt er geïnvesteerd in mediawijsheid en het leren van digitale basisvaardigheden, dan groeit er een nieuwe generatie op waar de digitale conclusie zoveel mogelijk kan worden beperkt.
Ja, het is inderdaad een flinke investering vanuit de maatschappij, maar wel eentje die ervoor zorgt dat niemand meer buiten de boot valt.
Wat zijn de vooruitzichten?
Leg jij maar eens iemand uit waarom je iets wil doen. De kans is groot dat diegene een doel wil horen. Wat het doel is bij het bevorderen van digitale inclusie? Well, wat dacht je van het vergroten van de toegang tot kennis. Het versterken van de sociale verbondenheid. Én de bevordering van de democratie en het burgerschap, omdat iedereen, dus óók de generatie á la Willeke Alberti, zich kenbaar kan maken via de media. Het is je waarschijnlijk nu wel duidelijk dat wij niet meer overtuigd moeten worden, nu de rest van het land nog…